Sfaturi Utile
Articole:
Eticheta pentru anvelope - Cea mai importanta schimbare in domeniul anvelopelor din ultimii 50 de ani !
Ne face mare placere sa va prezentam noua fata a anvelopelor dumneavoastra viitoare :
Parlamentul European a aprobat un nou act legislativ care prevede ca orice anvelopa noua, vanduta in Europa incepand cu Noiembrie 2012, trebuie sa contina o eticheta care sa arate clar , pe baza unor teste amanuntite, clasificarea anvelopelor dupa 3 criterii importante.
Ce trebuie sa stiti :
- - Eticheta se aplica tuturor anvelopelor noi, vandute dupa 1 Noembrie 2012 si produse incepand cu 1 Iulie 2012 (dot 2712) ;
- - Se aplica tuturor modelelor de anvelope de Autovehicule, 4x4 si SUV, Furgonete si Camioane;
- - Anvelopele prezente pe stoc , produse inainte de 1 Iulie 2012 (dot 2712) pot fi vandute fara aceasta eticheta, aceasta este obligatorie numai pentru anvelopele produse dupa aceasta data;
- - Va ofera o metoda facila de a alege anvelopele, de a le diferentia clar in functie de necesitatiile dvs;
- - Sunt excluse anvelopele de curse, resapate, de motociclete , cu tinte, de uz profesional in offroad sau care au o viteza maxima mai mica de 80 km/h.
Simbolurile reprezinta :
1. In functie de consumul de carburant al autovehiculului :
Clasa De Eficienta Energetica
- - simbolul este o pompa de benzina ;
- - ia valori de la A la G , unde A este cel mai mic consum de carburant iar G, cel mai mare consum de carburant in teste ;
- - nu exista pana in acest moment anvelope de clasa mai mare de A ;
- - explicatia este simpla : o anvelopa in rulare se deformeaza, consumand energie in exces. Energia pierduta este numita Rezistenta la Rulare si are un impact direct asupra consumului de combustibil si mediului. La o rezistenta la rulare mai mica, anvelopele utilizeaza mai putina energie , mai putin combustibil si astfel mai putin CO2 ;
- - intre anvelopa din clasa A si anvelopa din clasa G este o diferenta de 7,5 % , deci o anvelopa de clasa G va consuma cu 6 litri/100 km mai mult decat o anvelopa de clasa A .
2. In functie de performanta la franare pe teren umed :
Clasa de aderenta pe umed
- - simbolul este un nor de ploaie si o anvelopa traversand apa ;
- - se masoara in functie de distanta parcursa de un autovehicul dupa franarea de la 80 lm/h pe carosabil umed, pana la oprire.
- - ia valori de la A la G , unde A este cea mai mica distanta de franare pe carosabil umed iar G este cea mai lunga distanta de franare ;
- - D si G nu se utilizeaza in acest moment.
- - explicatia pentru acest simbol ia in calcul faptul ca o anvelopa mai buna, va avea o distanta de franare pe carosabil umed, mai mica decat clasele inferioare. Acest aspect este esential pentru siguranta in conditii de ploaie sau carosabil umed iarna.
- - intre anvelopa din clasa A si anvelopa din clasa G este o diferenta de 18 metri. Asta inseamna patru lungimi de autovehicul sau de 8 automobile Smart.:)
3. Emisiile de Zgomot :
Clasa De Zgomot la rulare (la exterior)
- - simbolul este format din o anvelopa, de la o unda sonora la 3 , si numeric nivelul de decibeli (dB);
- - nivelul de zgomot exterior al unei anvelope este exprimat in decibeli;
- - este insotit de una, doua sau trei unde sonore indicate pe eticheta;
- - o unda sonora reprezinta cel mai ridicat nivel de performanta si trei unde sonore cel mai slab nivel de performanta;
- - trei bare (nivelul maxim de decibeli ) este limita actuala a legislatiei, doua bare va reprezenta limita viitoarei legislatii si 1 bara este cel mai scazut nivel de zgomot;
- - diferenta intre doua bare o reprezinta 3 decibeli (dB).
INFORMATII UTILE DESPRE ANVELOPELE DE IARNA:
Câteva informații despre anvelopele de iarnă :
Odată cu începutul anotimpului rece, a zăpezii, poleiului şi altor condiții atmosferice nefavorabile, carosabilul devine o suprafață alunecoasă. Acest fapt pune o problemă considerabilă anvelopelor clasice de vară cu care este echipat un autovehicul obișnuit. Apare astfel, nevoia unei aderenţe mărite, care să ofere siguranţă de care aveți nevoie în aceste condiții atmosferice. Anvelopele speciale de iarnă oferă această aderenţă sporită, contribuind astfel, la siguranţă Dvs. şi a partenerilor din trafic.
Primul simbol care distinge o anvelopa normală de una special concepută pentru sezonul de iarnă este „3PMFS” (3 Peaks mountain snowflake)
Este un simbol introdus de RMA (Rubber Manufacturers Association) - "Asociația Producătorilor de Anvelope" pentru a distinge anvelopele de iarnă de cele cu notația M+S , care nu semnifică strict anvelopa de iarnă.
Simbolul 3PMFS :


„Anvelopele de zăpadă trebuie sa aibă afişate literele M+S." „ Anvelopa de zăpadă : anvelope cu profil al benzii de rulare şi cu structură cunoscută în primul rând că asigură un comportament mai bun pe noroi şi pe zăpadă afânată sau topită decât anvelopele standard. Profilul benzii de rulare al anvelopelor de zăpadă este caracterizat în general prin caneluri şi / sau blocuri de profil solide , cu un spațiu mai mare intre ele decât în cazul anvelopelor rutiere standard. "
Anvelopele de iarnă diferă în mod evident de cele de vară în compoziția chimică . Ele conțin un procent mai mare de Siliciu , care le conferă o elasticitate mărită la temperaturi scăzute, precum şi o aderenţă sporită şi o rezistenţă la rulare cu pana la 25% mai mare decât la cele de vară dintr-o clasa comparativă. De asemenea arhitectura benzii de rulare este mult mai bogat lamelizată, prezenţa acestor lamele oferind performantă sporită cu aderenţă mai bună, risc mai mic de acvaplanare şi frânare mai eficientă.
Din cauza acestei elasticităţi mărite, anvelopele de iarnă se adaptează mai mult suprafeței carosabilului, oferind astfel o aderenţă crescută din cauza contactului mai mare cu solul. Acest fapt permite o mai mare siguranţă în utilizare a autovehiculului şi un comportament dinamic sporit.
În figura de mai jos se poate observa deformarea mai mare a anvelopei de iarnă din cauza elasticității sporite.
Din cauza acestei elasticităţi mărite, anvelopele de iarnă se adaptează mai mult suprafeței carosabilului, oferind astfel o aderenţă crescută din cauza contactului mai mare cu solul. Acest fapt permite o mai mare siguranţă în utilizare a autovehiculului şi un comportament dinamic sporit.
În figura de mai jos se poate observa deformarea mai mare a anvelopei de iarnă din cauza elasticității sporite.
Exista mai multe tehnologii folosite pentru îmbunătăţirea tracțiunii pe zăpadă:
- De asemenea există ceea ce se numește „micro-pore compound” şi anume o serie de pori de ordin microscopic care ajută la absorbția apei.
- Canalele circumferențiare de pe banda de rulare sunt mult mai late, pentru a favoriza expulzarea apei şi a zăpezii din zona acesteia.
- Profilul benzii de rulare este în general de tip asimetric. Canelurile acestuia sunt în medie cu pana la 8% mai adânci decât la anvelopele de vară.
- Numărul de lamele este intre 1500 – 2000 de lamele la dimensiunea de comparație 195/65 R15 Clasa de comparaţie Anvelope de top, fata de 200 - 300 de astfel de lamele la anvelopele de vară
- Lamelizarea bogata a anvelopei de iarnă este răspunzătoare pentru contactul sporit cu carosabilul acoperit cu apa sau zăpadă, aceste lamele oferind muchii pentru o mai bună aderenţă a anvelopei pe acest tip de suprafață. Aceste lamele au o construcție orientata spre flexibilitate, oferind o mai bună aderenţă datorita instabilității dinamice a acestora.
In figura de mai jos se poate observa lamelizarea sporita a anvelope de iarnă în comparație cu anvelopa de vară. Canalele circumferențiare de pe banda de rulare sunt mult mai late, pentru a favoriza expulzarea apei şi a zăpezii din zona acesteia:
Anvelope All-season:
Exista în comercializare așa-numitele „anvelope All-Season” , anvelope speciale care permit utilizarea în toate condițiile climaterice. Însa aderenţă oferita este sub cea a anvelopelor de iarnă, compoziția chimică favorizând o funcționare „medie” care sa permită un interval de utilizare şi eficienta mult mai mare, însa este defavorizat comportamentul sub 7 grade Celsius. Compoziția microscopica a acestora necesita un format mult mai dens, pentru a putea oferi aderenţă şi în condițiile de temperatură ridicată, fapt care elimina din compoziție micro-porii utilizați la anvelopele de iarnă.
Montarea anvelopelor de iarnă pe un singur ax :
Pe timp de iarnă se conduce în condiții grele (carosabil acoperit cu zăpadă, gheata , apa , etc.) . Acest fapt prezintă anumite condiții de aderenţă (sau lipsa acesteia) care pot fi contrabalansate de utilizarea anvelopelor de iarnă. Dar montarea a doar 2 anvelope de iarnă nu conferă autovehiculului siguranţă necesara. Acest fapt se datorează diferenței coeficientului de aderenţă care va exista intre cele doua punţi ale autovehiculului. Această diferența poate conferi autovehiculului un comportament dinamic imprevizibil, precum şi la atacarea cu viteza a unor viraje, chiar pierderea completa a aderentei punții care nu este echipata cu anvelope de iarnă. Puntea echipata cu anvelope de iarnă, păstrându-si aderenţă, va amplifica pendularea autovehiculului datorată forţei de inerţie.
În concluzie: Anvelopele de iarnă sunt nu doar necesare odată cu scăderea temperaturii sub 7 grade Celsius, ci o investiție în siguranţă. Aceste anvelope vor conferi un grad de siguranţă adecvat circularii pe timp de iarnă, în condiții de aderenţă crescuta, în majoritatea tipurilor de carosabil . Echiparea corespunzătoare a tuturor participanților la traficul rutier este dovedita statistic ca măsura eficienta de reducere a vătămărilor corporale grave suferite de acești participanți , în cursul lunilor de iarnă. În sprijinul acestei afirmații invocăm studiul Biroului german de statistică, pe două perioade comparative 2000-2005 şi 2005 – 2010. Acest studiu a arătat o scădere a cauzelor de rănire corporală gravă datorate condusului cu 51% în a doua perioadă, în urma adoptării obligativității anvelopelor de iarnă.
Vă dorim drumuri sigure şi aderenţă maximă!